Hoe een Weizen een Witbier wordt

Nog heel even wachten en dan komt onze Artemis Wit op de markt. In eerste instantie zou het geen Wit bier worden, maar een Duitse variant; een Weizen. Maar na veel proefbrouwsels gemaakt te hebben missen we toch nog wat. We maken er daarom een Belgisch Wit bier van.

In de basis lijken deze bieren erg veel op elkaar. Het zijn allebei tarwe bieren van hoge gisting. Dat wil zeggen dat er naast gerstemout ook een groot deel tarwe in de stort zit. De gistsoort die gebruikt wordt is in sommige gevallen ook hetzelfde. Zelfs de naam heeft dezelfde achtergrond. Weizen betekend tarwe in het Duits. Zeer waarschijnlijk komt hier ook het woord Wit bier uit voort. In het Oudnederlands staat Weit voor tarwe. Daarna is dit langzaam verbasterd naar de naam Wit.

Er zijn dus veel gelijkenissen tussen Witbier en Weizenbier. Er is echter 1 groot verschil en dat zijn kruiden. Of beter gezegd alle toevoegingen buiten mout, tarwe, water en gist. Duitse bieren worden van oorsprong gebrouwd volgens het Reinheitsgebot. Die schrijft voor dat er alleen mout, hop, water en gist gebruikt mogen worden. Kruiden of andere toevoegingen zijn uit den boze en wij misten die toch een beetje. In Artemis Wit zit nu citroen en sinaasappelschil voor een frisse smaak. Korianderzaad zorgt voor een kruidige toets. Naast gerstemout en tarwemout gebruiken we ook havervlokken. Een mooie toevoeging om meer body te krijgen en de schuimkraag te versterken.

Hou Facebook en onze website in de gaten voor meer info over ons Witbier!

 

Add Comment

Comment
Name
E-mail
Website